Кварталната заработка на Tesla надмина милијарда долари!

Производителот на електрични автомобили Тесла соопшти дека заработила повеќе од 1 милијарда долари за прв пат во една четвртина.

Компанијата, основана од Елон Маск, ја зголеми годишната заработка десеткратно, на 1,1 милијарда долари во периодот од три месеци до јуни, објави агенцијата ДПА.

Во истиот период, приходите се зголемија за 98 проценти, на вкупно 12 милијарди долари.

Овој квартален резултат ги надмина очекувањата на аналитичарите. Сепак, берзата реагираше умерено на оваа информација, па акциите на „Тесла“ само малку зајакнаа. Компанијата исто така забележа рекордни бројки кога станува збор за производство и испорака на електрични модели во вториот квартал.

Компанијата испорача 201 304 возила на клиенти и произведе 206 421. Ова е највисок во еден квартал од основањето на компанијата во 2003 година.

 

Остави коментар